Thursday, 16 August 2012

TCS Extra Aptitude Questions 2- Recruitment On 2011

 TCS Xtra Aptitude Questions 2/3


26 .Pizza shops make pizzas of same thickness but different diameter. Cost of pizza A with diameter 8 cm is 80 $, cost of the pizza B with diameter 12 cm is 240 $, cost of the pizza B with diameter 24 cm is 720 $. Which of the above mentioned pizzas gives the best value for money?
      (a) A (b) B (c) C (d) Cannot be determined

Soln:
TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment
Ans: d

27. Determine the distance between x-intercept and z-intercept of the plane whose equation is 6x+8y-3z=72.
      (a) 31.92 (b)26.83 (c) 32.66 (d) 25.63

Soln:
For the plane ax+by+cz+d=0,
distance between x-intercept and z-intercept = √((d/a)^2+(d/c)^2(
Here d=-72,a=6,c=-3
                       --> = √(144+576)
                             = 26.83
Ans: b

28. Lucy finds around 25 groups of stars that appear to her as constellations. She draws 7 patterns of the constellations in her notebook and notes down the number of stars in each of them. She counts 5 stars in first constellation and 15 on next. She counts a number the third time and forgets to note it down. The next four constellations she counts 51.53,159,161. Next day her father looks at the notebook and wants to know the number of stars in the third constellation. Lucy only remembers that number of starts counted in each of the constellation followed a pattern 5,15, x, 51, 53, 159, 161.
             (a) 19 (b) 17 (c) 47 (d) 31

Soln:
Two patterns
5,x,53,161,... & 15,51,159,...
x=51/3 = 17
Ans: b

29. 6 persons standing in the queue for ROBERT movie, are wearing different colour shirts. All of them belong to different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them, hence the current average age has become 45. Find the age of seventh person?
        (a) 67 (b) 69 (c) 72 (d) 74

Soln:
Current average age of 6 persons = 41.
Age of 7th person = 45+6*4
                                     = 69
Ans: b

30. X is 6 years younger to Y. X's father is a businessman who invested 10000/- at 8% rate of interest and obtained his amount after 10 years. Y's father is a job holder who invested around 20000 at 2% rate and obtained his amount after 20 years. Now Compounded both of them get around Rs. ABC .After 5 years the ratio of ages of X and Y is 1:2. Now X's father is 20 years older to Y and Y' father is 30 years more than X. After 20 years again X's mother asks X's father to purchase a LCD TV which costs around 45000/-. What is the age of X and Y together?
        (a) 12 (b) 8 (c)18 (d)6

Soln:
x= y-6
(x+5)/(y+5) = 1/2
On solving-->
2(y-1) = y+5
y = 7
x = 1
--> x+y = 8
Ans: b

31. The great musician Rahman has organized a live concert. The concert is organized in a big auditorium. Rahman plays both English and Tamil songs on his Yamaha Casio. The audience in the Eastern part of the auditorium love listening to Tamil Songs and those in the western part of the auditorium. He plays songs in random. The probability that he plays English songs for 6 consecutive times is 1 in
      (a) 32 (b) 16 (c) 64 (d) 128

Soln:
probability = 1/2^6 =1/64
Ans: c

32. It is dark in my bedroom and I want to get two socks of the same color from my drawer, which contains 24 red and 24 blue socks. How many socks do I have to take from the drawer to get at least two socks of the same colour?
       (a) 3 (b) 25 (c) 48 (d) 26

Soln:
1st - red/blue
2nd - blue/red
3rd - red/blue
It is clear that atleast two socks of the same colour will be obtained in 3rd attempt.
Ans: a

33. A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.
       (a) 35mph (b) 15 mph (c) 20 mph (d) 30 mph

Soln:
let x be the speedlimit,
speed of second person x+20 = 35
x = 15
Ans: b

34. A person drives with constant speed and after some time he sees a milestone with 2 digits. Then travels for 1 hour and sees the same 2 digits in reverse order. 1 hour later he sees that the milestone has the same 2 digits with a 0 between them. What is the speed of the car?
       (a) 54 (b) 45 (c) 27 (d) 36

Soln:
Let x, y be the digits
Since speed = v
then
              d = v*1                      d = v*1
10x+y------------------------10y+x---------------------100x+y
--> 10x+y + v = 10y+x
9x-9y+v=0
10y+x + v = 100x+y
-99x+9y+v=0
--> -90x+2v=0
v = 45x
x=1,y=6
--> v=45
Ans:b

35. With four fifths of then tank full, a vehicle travels 12 miles. How much distance will the vehicle travel with one third tank full?
        a)8.05 km (b) 6.05 km (c) 12km (d) 5 km
Soln:
4/5 full --> 12
1/5 -- 12/4
5/5 -- 15
3/3 -- 15
1/3 -- 5
1 mile=1.609 km
5 miles = 8.05
Ans: a

36.  Peter is twice as old as Paul was when Peter was as old as Paul is now. The combined age of Peter and Paul is 42 years. How old is peter now?
     (a) 21 (b) 18 (c) 24 (d)26

Soln:
For this kind of problems we have,
7x/4 =sum of ages, where x is the age of elder.
7x/4 = 42
x = 24
Ans: c

37. There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of one litre every hour in A, it gets filled up like 10, 20, 40, 80, 160…., in tank B. (At the end of first hour, B has 10 litres, second hour it has 20, and so on) If tank B is 1/16 filled after 17 hours, what is the total durations required to fill it completely?
    (a) 4 hours (b) 21hours (c) 22 hours (d) 24 hours

Soln:
See TCS Sample Aptitude Questions - Recruitment 2011
Ans: b

38.  Middle-earth is a fictional land inhabited by hobbits, Elves, dwarves and men. The Hobbits and the Elves are peaceful creatures who prefer slow, silent lives and appreciate nature and art. The dwarves and the men engage in physical games. The game is as follows. A tournoi is one, where out of two teams that play a match, the one that loses get eliminated. The matches are played in different rounds where in every round; half of the teams get eliminated from the tournament. If there are 10rounds played in a knock-out tournoi how many matches were played?
      (a)1024 (b) 1023 (c)1026 (d)1011

Soln:
1+2+4+8+16+32+64+128+256+512 = 1023 or 2^10-1 = 1023
Ans: b

39.  Ferrari S. p. A. is an Italian sports car manufacturer based in Maranello. Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.p.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participations in racing, especially in Formula One, where it has enjoyed great success Rohit once bought a Ferraris. It could go 4 times as fast Mohit’s old Mercedes. If the speed of Mohit’s Mercedes is 35 km/hr and the distance travelledby the Ferrari is 968km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.
      (a) 242 hours (b) 27 hours (c) 7 hours (d) 6.91 hours

Soln:
speed m =35
speed r = 4*35
time = 968/140 = 6.91
Ans: d

40. Two blocks of copper with density of 100 kg/m^3 are twisted into wires of length 100 km and thickness 0.1mm. Copper is a very ductile material. Its ductility is measured in terms of percentage elongation upon application of tensile forces. The conductivity of the copper wire is extremely high rendering it useful in the construction of many electronic circuits. If the voltage through one such circuit is 18 V and the current flowing in the circuit is 190 ma. What is the resistance of the wire?
(a) 208.00 K Ohms (b) 3420.00 K Ohms (c) 0.09 k Ohms (d) 10.56 KOhms
Son:
R = V / I
= 18/190
Ans: c

41.  5 men and 5 women meet and men dance with women. Which of the following are always true?
A. There are 2 men who have danced with same number of women.
B. There are 2 women who have danced with same number of men.
(a) Both A and B (b) A only
(c) B only (d) Neither A nor B

Soln:
Ans:d

42. Three boys John, Tom and Oliver and two girls Rachel and Kim are to be seated in a row. Rachel always sits to the left of John. No girl sits at the extreme positions and at the middle positions. Tom always sits at the extreme positions. Who sits to the right of Kim?
        (a) Oliver (b) Tom (c) Tom or Oliver (d) John

Soln:
Ans: c

43. The thank giving banquet at No.2, Ritcher Street, had 49 guests which consisted of 6 statesmen, 26 relatives and their families. At the end of a banquet 19 people shake hands with other , some of which were between the statesmen alone, some between relatives alone and some between the statesmen and relatives. How many handshakes will there be in total?
         (a) 342 (b) 171 (c) 180 (d) 162

Soln:
19c2 = 171
Ans: b

44.  There are 7 children. You are told that the youngest child is a boy. The probability that all of them are boys is 1 in
     (a) 64 (b) 21 (c) 2 (d) 128

Soln:
prob = 1/2^6*1
= 64
Ans: a

45. Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line, .i.e. the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The minimum value of n1(P) over all configurations P of 5 points in the plane in general position (.i.e. no three points in P lie on a line) is
        (a) 3 (b) 5 (c) 2 (d)7

Soln:
For minimum value = 3
Ans: a

46. Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line, .i.e. the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The maximum value of n1(P) over all configurations P of 5 points in the plane in general position (.i.e. no three points in P lie on a line) is
      (a) 3 (b) 5 (c) 2 (d)7

Soln:
For maximum value = ans is no of pints.
Ans: b

47. There is a pie to be divided among 20 people. A man eats3 pizza, a women eats two pieces and a child eats half a piece of pie. Find the number of men, women and children so that they are 20 people in total and everyone gets some pie. There are 20 pieces of pie in all.
(a) 7 women, 1 men and 12 children
(b) 5 women, 1 men and 14 children
(c) 6women, 2 men and 12 children
(d) 4women, 2 men and 14 children

Soln:
Suppose for men x, women y & childrem z,
-->
3x+2y+0.5z=20
x=1,y=5,z=14
Ans:b

48. A number when divided by D leaves a remainder of 8 and when divided by 3D leaves a remainder of 21 . What is the remainder left, when twice the number is divided by 3D?
(a) 13 (b) 42 (c) 3 (d) cannot be determined

Soln:
x = aD+8
x = b3D+21
-->
D(a-3b)=13
Since 13 is prime & D leaves a remainder of 8,
D=13,
a-3b = 1
a=4, b=1
x = 60
120%39 = 3
Ans: c

49. In a pizza restaurant, you get a basic pizza with two toppings, cheese and tomato. You can also make up your own pizza with extra toppings. You can also choose from 10 different toppings, e.g. olives, ham, mushroom, salami etc. Ross wants to order a pizza with 2 different extra toppings. How many different combinations are possible?
(a) 100 (b) 1024 (c) 90 (d) 45

Soln:
10C2 = 45
Ans: d

50. The Thousand Pillar Temple of Hyderabad was built by the Kakatiyans of Chalukyan dynasty in the 12th century. Each pillar has carvings made of block monolithic rocks of basalt which are polished to give it a brilliant look. One sunny morning, three tourists visit the temple. Samantha is taller than Lily and taller than two of the thousand pillars and Kelly is shorter than Samantha and the pillars. Which of the following statements would be more accurate?
(a) Its impossible to tell (b) Kelly is as tall as Lily
(c) Lily is shorter than Kelly (d) Lily is taller than Kelly

Soln:
Incomplete data.
Ans: a

TCS extra Aptitude Questions - Recruitment On 2011

 TCS Xtra Aptitude Questions - 1/3 Recruitment 2011

1. The difference between the ages of two of my three grandchildren is 3. My eldest grandchild is three times older than the age of my youngest grandchild and my eldest grandchild's age is two years more than the ages of my two youngest grandchildren added together. How old is my eldest grandchild?
               (a) 12 (b) 13 (c) 10 (d) 15
Soln:
Let ages be x,y,z then,
y-x=3 → y=x+3
z=3x
z=x+y+2
→ 3x = x+x+3+2
x=5
z=15
Ans: d
2. A greengrocer was selling apple at a penny each, chickoos at 2 for a penny and peanuts at 3 for a penny. A father spent 7 pennies and got the same amount of each type of fruit for each of his three children. What did each child get?
(a) 1 apple, 2 chickoos, 2 peanuts
(b) 1 apple, 2 chickoos, 1 peanut
(c) 1 apple, 3 chickoos, 2 peanuts
(d) 1 apple, 1 chickoos, 1 peanut

Soln:
Spent 7p.
Each child gets 1 apple --> Father spent 3p on 3 apples.
Remaining 4p.
Suppose each child gets 2 chickoos --> Father spent 3p on 6 chickoos
Remaining 1p
Now if each child gets 1 peanut --> Father spent 1p on 3 peanuts.
Hence each child gets 1 apple, 2 chickoos, 1 peanut.
Ans: b

3. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries and also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?
                 (a) 12 (b) 18 (c) 6 (d) 72

Soln:
programmers1 * time1 /lines1 = programmers2 * time2 / lines2
12*12/12 = 72 * x/72
--> x=12
Ans: a
4. Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression N = 9 + X + Y – Z, where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z).Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
              (a) 20 (b) 18 (c) 27 (d) 0

Soln:
We have tricks for this type of problems as,
x+y-z=11, x-y-z=2 and x*(y+z)=18
Here solution=11+9 =20
Ans: a
5. One day Rapunzel meets Dwarf and Byte in the Forest of forgetfulness. She knows that Dwarf lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays, and tells the truth on the other days of the week. Byte, on the other hand, lies on Thursdays, Fridays and Saturdays, but tells the truth on the other days of the week. Now they make the following statements to Rapunzel - Dwarf: Yesterday was one of those days when I lie. Byte: Yesterday was one of those days when I lie too. What day is it?
            (a) Monday (b) Sunday (c) Thursday (d) Saturday

Soln:
please see TCS Sample Aptitude Questions 3 - Recruitment 2011
Ans: c

6. The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8. A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8) buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?
                         (a) 192 (b) 64 (c) 54 (d) 102

Soln:
3, 13, ..., 73 --> 8
113,...
.
.
.
713, ..., 773 -->
No of 3s in 1s place = 8*8 = 64

Similarly No of 3s in 10s place = 8*8 = 64
No of 3s in 100s place = 8*8 = 64
Total no of 3s = 3*64 = 192
Ans: a
7. On planet zorba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 8 years after the ice melts, tiny planetoids called echina start growing on the rocks. echina grows in the form of a circle and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4 * √ (t - 8) for t ≥ 8 where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast. Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as 8mm. How many years back did the solar blast occur?
                  (a) 8 (b) 12 (c) 16 (d) 24
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 4 - Recruitment 2011
Ans: d
8. A circular dartboard of radius 1 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the centre of the circle than the periphery?
                  (a) 1/4 (b) 1/2 (c)3/4 (d) 1/3
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 4 - Recruitment 2011
Ans: a
9) A schoolyard contains only bicycles and 4 wheeled wagons. On Tuesday, the total number of wheels in the schoolyard was 166. What could the possible number of bicycles?
                           (a) 14 (b) 10 (c) 12 (d) 11

Soln:
Let x bicycles & y 4 wheeled wagons. then
2x+4y = 166
Put x=11 --> 4y= 166 - 22 = 144, y=36
Ans: d
10) 9years ago, Andromeda’s age was twice Achilles’ age .9 years hence, Andromeda’s age will be 4/3 times the age of Achilles’. Find Andromeda’s present age in binary numbers.
               (a)11011 (b) 11000 (c) 1001 (d) 1010
Soln:
present Andromeda's age --> x and Achille's age --> y
               x-9 = 2(y-9)
             x+9 = 4/3(y+9)
Solving
              -18 = 2/3 y + (-18-12)
               2y = 12 * 3
we get x = 27 and y = 18
27 in binary = 11011       
Ans: a
11. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?
               (a) 11/12 (b) 0 (c) 1/12 (d) 1/6

Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 4 - Recruitment 2011
Ans: b
12. Alok is attending a workshop "How to do more with less" and today's theme is working with fewer digits. The speakers discuss how a lot of miraculous mathematics can be achieved if mankind (as well as womankind) had only worked with fewer digits. The problem posed at the end of the workshop is How many 5 digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4?Can you help Alok find the answer?
               (a) 375 (b) 625 (c) 500 (d) 3125
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 4 - Recruitment 2011 .
Ans: b
13. Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is
                     (a)1 (b) 0 (c) 4 (d) 2
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 4 - Recruitment 2011.
Ans: c
14) 21 people meet and shake hands. The maximum number of handshakes possible if there is to be no ‘cycle’ of handshakes is (A cycle of handshakes is a sequence of people a1, a2, … ,aK
such that the pairs (a1, a2), (a2, a3), … , (a (k-1), a k) , (ak, a1) shake hands.
                (a) 17 (b) 18 (c) 19 (d) 20
Soln:
             Since no cycle, answer = n-1 = 20
Ans: d
15) The ticket to Disneyland will cost anywhere from 1p to 63p. You need to produce the exact change as the ticket counter and have with you a 63p coin. So you decide to break this into change but you want to carry with you as few coins as possible. Assuming that coins of all denominations are available, how many coins (denominations) would you split the 63p into?
                     (a) 33 (b) 63 (c) 6 (d) 64
Soln: 63 can be split into 1,2,4,8,16,32.
--> no of coins = 6
Ans: c
16. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumoured that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A's chances of winning. Let's assume such rumours to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana- Bolivia game?
                   (a) 5/9 (b) 1/9 (c) 2/3 (d) 1/3
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment 2011
Ans: a
17. 36 people {a1, a2, ..., a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ..., {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is
                 (a) 18 (b) 13 (c) 34 (d) None
Soln:
The smallest set can be formed selecting ak and eliminating ak-1 & ak+1.
--> Size of smallest set = 36/3
                                = 12
Ans: d
18. One the Planet, Oz, there are 8 days in a week – Sunday to Saturday and another day called Oz day. There are 36 hours in a day and each hour has 90 min while each minute has 60 sec. As on earth, hour hand covers the dial twice every day. Find the approximate angle between the hands of clock on Oz when time is 12.40 am
                       (a) 89 (b) 251 (c) 111 (d) 79
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment 2011
Ans: a

19. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earning of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many lines of code can be written by 72 programmers in 72 minutes?
                       (a) 6 (b) 432 (c) 72 (d) 12
Soln:
            12p 12m 12l
            1 12 1
            1 72 6
            72 72 6*72
Ans: b
20. A hollow cube of size 5 cm is taken with a thickness of 1 cm. It is made of smaller cubes of size 1 cm. If 4 faces of the outer surface of the cube are pained totally how many faces of the smaller cubes remain unpainted?
                  (a) 900 (b) 488 (c) 500 (d) 800
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment 2011
Ans: b
21. Planet fourfi resides in 4 – dimensional space and thus the currency used by its residents are 3 – dimensional objects. The rupees notes are cubical in shape while their coins are spherical. However the coin minting machinery lays out some stipulations on the size of the coins.

    The diameter of the coins should be at least 64mm and not exceed 512mm
    Given a coin, the diameter of the next larger coin is at least 50% greater.
    The diameter of the coin must always be an integer.

You are asked to design a set of coins of different diameters with these requirements and your goal is to design as many coins as possible. How many coins can you design?
             (a) 5 (b) 8 (c) 9 (d) 6
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment 2011
Ans: d
22. A hare and tortoise a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare in the other. The hare starts after tortoise has covered 1/5 its distance and that leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?
               (a)8 (b) 37.80 (c) 40 (d) 5
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment 2011
Ans: b
23. Anoop managed to draw 7 circles of equal radii with their centres on the diagonal of a square such that the two extreme circles touch two sides of the square and each middle circle touches two circles on either side. Find the ratio of the radius of the circles to the side of the square.
(a) 1:(2 + 7 √2) (b) 1:(4 + 7 √3) (c) (2 + 7√ 2):1 (d) 1:(2 + 6√ 2)

Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment 2011
Ans: d
24. Ferrari S.p.A. is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of streetlegal vehicles in1947 as Ferrari S.p.A. Throughout its history the company has been noted for its continued participation in racing especially in Formula One where it has enjoyed great success. Rohit once bought a Ferrari. It could go 2 times as fast as Mohit’s old Mercedes. If the speed of Mohit’s Mercedes is 32 km/hr and the distance travelled by the Ferrari is 952 km, find the total time taken in hours for Rohit to drive that distance.
               (a) 15.88 (b) 29.75 (c) 14.88 (d)476
Soln:
         time = 952/34
= 14.88
Ans: c
25. There are two boxes, one containing 10 red balls and the other containing 10 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red is maximized. This maximum probability is
              a)37/38 (b) 1 / 2 (c) 14/19 (d) 3 / 4
Soln:
Please see TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment 2011
Ans: c

Aptitude Questions - TCS - Recruitment On 2011 - GCEk


TCS Sample Aptitude Questions 6 - Recruitment 2011


Q1. In the year 2002, Britain was reported to have had 4.3m closed – circuit television (CCTV)
cameras – one for every 14 people in the country . This scrutiny is supposed to deter and detect crime. In one criminal case, the police interrogates two suspects . The ratio between the ages of the two suspects is 6:5 and the sum of their ages is 6:5 and the sum of their ages is 55 years. After how many years will the ratio be 8:7.?
a. 11
b. 6
c. 10
d. 5

Answer : c

Q2. Francois Pachet , a researcher at Sony Computer Science laboratories is also a jazz musician. He decided to build a robot able to improvise like a pro. Named Continuator, the robot can duet with a live musician in real- time. It listens to a musical phrase and then computes a complementary phrase with the same playing style. If the cost of making the robot is divided between materials , labour and overheads in the ratio of 4:6:2.If the materials cost $108. the cost of the robot is
a. $270
b. $324
c. $216
d. $ 648

Answer : b

Q3. A man is standing in front of a painting of a man, and he tells us the following: Brothers and sisters have I none, but this man’s father is my father’s son. Who is on the painting?
a.His son
b.His grandfather
c.His father
d.He himself

Answer : a

Q4. A lady has fine gloves and hats in her closet- 18 blue, 32 red, and 25 yellow. The lights are out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the difference between a hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove. How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color?
a.50
b.8
c.60
d.42

Answer : c

Q5. Ramu & Sangeeta went for biological analysis to a island which is 34km from their place. They travelled in a boat which went at a speed of 2m/s. when they are in half a distance in the boat sangeeta note there are 7 leg & 8 leg octopuses under the water. Ramu counted the total number of legs of octopuses and got 54. Sangeetha instantly said I know how many 7 leged octopuses are there under the water. They both reached the island after 20 min they left . How many seven leged octopuses does sangeetha calculate?
a. 2
b. 5
c. 6
d. 7

Answer : a

Q6. There are 14 spots. Each spot has 8 seats. 28 people seated in all the spots. No similar number people sat in any spot. How many spots left with no people at all.
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Answer : c

Q7. The teacher is testing a student’s proficiency in arithmetic and poses the following question. 1/3 of a number is 3 more than 1/6 of the same number. What is the number? Can you help the student find the answer?
a.12
b.18
c.6
d.21

Answer : b

Q8. A greengrocer was selling apple at a penny each, chickoos at 2 for a penny and peanuts at 3 for a penny. A father spent 7p and got the same amount of each type of fruit for each of his three children. What did each child get?
a.1 apple, 1 chickoo, 1 peanut
b.1 apple, 2 chickoos, 2 peanuts
c.1 apple, 2 chickoos, 1 peanut
d.1 apple, 3 chickoos, 2 peanuts

Answer : c

Q9. Here 10 programers, type 10 lines with in 10 minutes then 60lines can type within 60 minutes. How many programmers are needed?
a. 16
b. 6
c. 10
d. 60

Answer : c

Q10. Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 20 coins are stacked one above the other. One of them is a special (gold) coin and the rest are ordinary coins. The goal is to bring the gold coin to the top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack. Alice starts and the players take turns. A turn consists of moving the coin on the top to a position i below the top coin (0 = i = 20). We will call this an i-move (thus a 0-move implies doing nothing). The proviso is that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2-move, on subsequent turns neither player can make a 2-move. If the gold coin happens to be on top when it's a player's turn then the player wins the game. Initially, the gold coinis the third coin from the top. Then
a. In order to win, Alice's first move should be a 1-move.
b. In order to win, Alice's first move should be a 0-move.
c. In order to win, Alice's first move can be a 0-move or a 1-move.
d. Alice has no winning strategy.

Answer : a

Q11. Fermat’s Last Theorem is a statement in number theory which states that it is impossible to separate any power higher than the second into two like powers, or, more precisely- If an integer n is greater than 2, then the equation a^n b^n = c^n has no solutions in non-zero integers a, b, and c. Now, if the difference of any two numbers is 9 and their product is 17, what is the sum of their squares?
a.43
b.45
c.98
d.115

Answer : d

Q12. India with a burgeoning population and a plethora of vehicles (at last count there were more than 20 million of them) has witnessed big traffic jams at all major cities. Children often hone their counting skills by adding the wheels of vehicles in schoolyards or bus depots and guessing the number of vehicles.
Alok, one such child, finds only bicycles and 4 wheeled wagons in his schoolyard. He counts the totalnumber of wheels to be 46. What could be the possible number of bicycles?
a.25
b.5
c.4
d.2

Answer : b

Q13. Alchemy is an occult tradition that arose in the ancient Persian empire. Zosimos of Panopolis was an early alchemist. Zara, reads about Zosimos and decides to try some experiments. One day, she collects two buckets, the first containing one litre of ink and the second containing one litre of cola. Suppose she takes one cup of ink out of the first bucket and pours it into the second bucket. After mixing she takes one cup of the mixture from the second bucket and pours it back into the first bucket. Which one of the following statements holds now?
a.There is more cola in the first bucket than ink in the second bucket.
b.There is as much cola in the first bucket as there is ink in the second bucket.
c.There is less cola in the first bucket than ink in the second bucket.

Answer : b

Q14. Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line; i.e. the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The maximum value of n1(P) over all configurations P of 19 points in the plane is
a.10
b.9
c.3
d.5

Answer : a

Q15. Both A and B Alice and Bob play the following chip-off-the-table game. Given a pile of 58 chips, Alice first picks at least one chip but not all the chips. In subsequent turns, a player picks at least one chip but no more than the number picked on the previous turn by the opponent. The player to pick the last chip wins. Which of the following is true?
a.In order to win, Alice should pick 14 chips on her first turn.
b.In order to win, Alice should pick two chips on her first turn.
c.In order to win, Alice should pick one chip on her first turn

Answer : b

Q16. 30 teams enter a hockey tournament. A team is out of the tournament if it loses 2 games. What is the maximum number of games to be played to decide one winner?
a.60
b.59
c.61
d.30
e.34

Answer : b ( 2*29 + 1 )

Q17. Suppose 12 monkeys take 12 minutes to eat 12 bananas. How many monkeys would it take to eat 72 bananas in 72 minutes?
a.6
b.72
c.12
d.18

Answer : c

Q18. A and B play a game of dice between them. The dice consist of colors on their faces (instead of numbers). When the dice are thrown, A wins if both show the same color; otherwise B wins. One die has 3 red faces and 3 blue faces. How many red and blue faces should the other die have if the both players have the same chances of winning?
a.5 red and 1 blue faces
b.1 red and 5 blue faces
c.3 red and 3 blue faces

Answer : c

Q19. Anoop managed to draw 7 circles of equal radii with their centres on the diagonal of a square such that the two extreme circles touch two sides of the square and each middle circle touches two circles on either side. Find the ratio of the radius of the circles to the side of the square.
a. (2+ 7√2):1
b. 1:(2+ 6√2)
c. 1:(4+ 7√3)
d. 1:(2+ 7√2)

Answer: b

Q20. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 30. For all values of n from 1 to 30, statement n says "At most n of the statements on this sheet are false". Which statements are true and which are false?

a. The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
b. All statements are false.
c. All statements are true.
d. The odd numbered statements are true and the even numbered are false.

Answer: b

TCS Aptitude Questions Solutions - Recruitment On 2011 - GCEk

 TCS Sample Aptitude Questions 5 - Recruitment 2011

Q1. For the FIFA world cup, Paul, the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A's chances of winning. Let's assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?
(a) 5/9
(b) 1/9
(c) 2/3
(d) 1/3

Soln:

Prob of Ghana=2/3
Prob of Bolivia=1/3
"Paul picks A with the same probability as A’schances of winning."
→ probability that Paul will correctly pick the winner = 2/3*2/3+1/3*1/3
= 5/9

Ans: a

2. One the Planet Oz, there are 8 days in a week – Sunday to Saturday and another day called Oz day. There are 36 hours in a day and each hour has 90 minutes while each minute has 60 seconds. As on earth, the hour hand covers the dial twice every day. Find the approximate angle between the hands of clock on Oz when the time is 12.40 am.
(a) 89
(b) 251
(c) 111
(d) 79

Soln:

Hour hand :
                       18 hour = 360 deg
                      1 hour = 20 deg
                      90 min = 20
                      1 min = 2/9
→ Angle at 12:40 = 12*20+ (2/9)*40
                              = 248.88

Minute hand :
                   90 min = 360
                       1 min = 4
        →                40 min = 160
→          Angle b/w the hands = 248.8 - 160
                               = 88.88 =89

Ans: a

Q3. A hollow cube of size 5 cm is taken with a thickness of 1 cm. It is made of smaller cubes of size 1 cm. If the 4 faces of the outer surface of the cube are painted totally, how many faces of the smaller cubes remain unpainted?
(a) 900
(b) 488
(c) 500
(d) 800

Soln:

Total volume of the big cube= 5*5*5 = 125
Volume of the hollow space = 3*3*3 = 27
→ Volume occupied by small cubes(1 cm) = 125-27 = 98
Volume of small cube = 1
→ Number of small cubes occupied in big cube = 98
Total number of faces of small cubes = 98*6 = 588
After painting 4 faces, Total number of painted faces of small cubes = 25*4 =100
→ number of unpainted faces = 588-100 = 488.

Ans: b

4. Planet fourfi resides in 4-dimensional space and thus the currency used by its residents are 3- dimensional objects. The notes are cubical in shape while their coins are spherical. However the coin minting machinery lays out some stipulations on the size of the coins.
- The diameter of the coins should be at least 64mm and not exceed 512mm.
- Given a coin, the diameter of the next larger coin is at least 50% greater.
- The diameter of the coin must always be an integer.
You are asked to design a set of coins of different diameters with these requirements and your goal is to design as many coins as possible. How many coins can you design?
(a) 5
(b) 8
(c) 9
(d) 6

Soln:

As next larger coin is 50% greater, the diameters of the coins can be 64, 64+32=96, 96+48=144, 144+72=216, 216+108=324, 324+162=486.

Ans: d

Q5. A hare and a tortoise race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare in the other. The hare starts after tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?
(a) 8
(b) 37.80
(c) 40
(d) 5

Soln:

Hare starts after tortoise covered 1/5 of distance.
Hare covered 1/8 when tortoise covered 7/8 of distance. (meet)
time taken to cover 1/8 by hare = time taken to cover 7/8-1/5 = 27/40) by tortoise.
let speed of hare & tortoise be H & T respectively.
→ 1/8H = 27/40T
H = (5/27) T
for the rest of the journey, hare has to cover 7/8 where tortoise has to cover 1/8.
7/8Hh = 1/8T
Hh = 7T
→ So speed of hare should be increased by = 7T/(5/27)T
= 37.8

Ans: b

Q6. Anoop managed to draw 7 circles of equal radii with their centres on the diagonal of a square such that the two extreme circles touch two sides of the square and each middle circle touches two circles on either side. Find the ratio of the radius of the circles to the side of the square.
(a) 1:(2 + 72)
(b) 1:(4 + 73)
(c) (2 + 72):1
(d) 1:(2 + 62)

Soln:

Let side of square be a & radius of circles be r,
diagonal = a2
Also diagonal = 12r + 2r 2
→ r(12+22) = a2
r (6 2 + 2) = a
r / a = 1 / ( 2 + 62 )

Ans: d

Q7. There are two boxes, one containing 10 red balls and the other containing 10 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red is maximized. This maximum probability is
(a) 37/38
(b) 1 / 2
(c) 14/19
(d) 3 / 4

Soln:

The probability of getting a red is maximized by moving 9 red balls to other box.
probability of choosing one box = 1/2
probability of choosing red ball from box1 = 1
probability of choosing red ball from box2 = 9/19
→ maximum probability = 1/2+1/2*9/19 = 14/19

Ans: c

Q8. Pizza shops make pizzas of same thickness but different diameter. Cost of pizza A with diameter 8 cm is 80 $, cost of the pizza B with diameter 12 cm is 240 $, cost of the pizza B with diameter 24 cm is 720 $. Which of the above mentioned pizzas gives the best value for money?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) Cannot say

Soln:

Value of money for 8cm & 24cm pizzas are same.

Ans: d

Q9. Lucy finds around 25 groups of stars that appear to her as constellations. She draws 7 patterns of the constellations in her notebook and notes down the number of stars in each of them. She counts 5 stars in first constellation and 15 on next. She counts a number the third time and forgets to note it down. The next four constellations she counts 51, 53, 159, 161. Next day her father looks at the notebook and wants to know the number of stars in the third constellation. Lucy only remembers that number of stars counted in each of the constellation followed a pattern 5, 15, x, 51, 53, 159, 161. What is the value of x?
(a) 19
(b) 17
(c) 47
(d) 31

Soln:

As the difference between the successive numbers = 2
So, 15+2 = 17

Ans: b

Q10. X is 6 years younger to Y. X's father is a businessman who invested 10000 at 8% rate of interest and obtained his amount after 10 years. Y's father is a job holder who invested around 20000 at 2% rate and obtained his amount after 20 years. Now compounding, both of them get around Rs. A. After 5 years, the ratio of ages of X and Y is 1:2. Now X's father is 20 years older to Y and Y's father is 30 years more than X. After 20 years, again X's mother asks X's father to purchase a LCD TV which costs around 45000. What is the age of X and Y together?
(a) 12
(b) 8
(c) 18
(d) 6

Soln:

Y-X = 6
Y = X+6
X+5 / Y+5 = 1/2
X+5/X+11 = 1/2
→ X=1, Y=7
X+Y=8

Ans: b

TCS Recruitment On 2011 - Aptitude Questions 4 - GCEK

 TCS Sample Aptitude Questions 4 - Recruitment 2011

Q1. The pace length P is the distance between the rear of two consecutive footprints. For men, the formula, n/P = 144 gives an approximate relationship between n and P where, n = number of steps per minute and P = pace length in meters. Bernard knows his pace length is 164 cm. The formula applies to Bernard’s walking. Calculate Bernard’s walking speed in kmph.
(A) 236.16
(B) 11.39
(C) 8.78
(D) 23.24

Soln:
                         n/p=144                        p=164cm=1.64m

     →           number of steps per minute, n  = 144*1.64
                  distance traveled in 1 minute = n*p
                                                                  = 144*1.64*1.64
                  distance traveled in 1 hour (km) = 144*1.64*1.64*60/1000
                                                                      = 23.238144

Ans: D

Q2. 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?
(A) All suspects are lying or the leftmost suspect is innocent.
(B) All suspects are lying and the leftmost suspect is innocent.
(C) Both A and B
(D) Neither A nor B

Soln:

Possiblities,
1. Leftmost is guilty --> All suspects are lying. (Leftmost suspect is not innocent)
2. Leftmost is not guilty and other person is guilty --> Leftmost suspect is innocent (All suspects are not lying.)

Ans: A

Q3. Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is
(A) 1
(B) 0
(C) 4
(D) 2

Soln:

There are four such points.1 incentre and 3 exacentres.

Ans: C

Q4. The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their  decimal system in base 8. A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8)  buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?
(A) 192
(B) 64
(C) 54
(D) 102

Soln:
The number of times 3 used from 1 - 100 (i.e 64 numbers in decimal) is 16.In the 300 series 64 3's used in the hundreds place of each number.
                                                 --> 16*8+64=192
Ans: A

Q5. Alok is attending a workshop "How to do more with less" and today's theme is “Working with fewer digits”. The speakers discuss how a lot of miraculous mathematics can be achieved if mankind (as well as womankind) had only worked with fewer digits. The problem posed at the end of the workshop is “How many 5-digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4?” Can you help Alok find the answer?
(A) 375
(B) 625
(C) 500
(D) 3125

Soln:
A no divisible by 4 means it contain ending two digits as 12,24,32,44,52.
ie, The five digit number can be in the form XXX12,XXX24,XXX32,XXX44,XXX52.
--> No of five digit numbers divisible by 4= 5*5*5*5
=625

Ans: B

Q6. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the  probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?
(A) 11/12
(B) 0
(C) 1/12
(D) 1/6

Soln:

It can not be exactly 1.If one letter is placed wrong envelop then there should be another letter placed in the wrong envelope.

Ans:B

Q7. A circular dartboard of radius 1 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the  periphery?
(A) 1/4
(B) 1/2
(C)3/4
(D) 1/3

Soln:
The point Q is closer to the center than the periphery if it falls within an inner circle with radius 1/2.we will compare the areas of the inner circle to the area of the entire circle, to determine the probability that the point falls within this inner circle.
       -->        probability = pi*(1/2) / pi * 1
                                      =1/4

Ans: A

Q8 On planet zorba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 8 years after the ice melts, tiny plantoids called echina start growing on the rocks. Echina grows in the form of a circle and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4 * √ (t - 8) for t ≥ 8 where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast. Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as 8mm. How many years back did the solar blast occur?
(A) 8
(B) 12
(C) 16
(D) 24

Soln:

16 = 4 * √ (t - 8)
√ (t - 8)=4
t=24

Ans: D

Q9 Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 20 coins are stacked one above the other. Oneof them is a special (gold) coin and the rest are  ordinary coins. The goal is to bring the gold coin to the top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack. Alice starts and the players take turns. A turn consists of moving the coin on the top to a position i below the top coin (0 ≤i ≤ 20). We will call this an i-move (thus a 0-move implies doing nothing).The proviso is that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2-move, on subsequent turns neither player can make a 2-move.
If the gold coin happens to be on top when it's a player's turn then the player wins the game. Initially, the gold coin is the third coin from the top. Then
(a) In order to win, Alice’s first move should be a 0-move.
(b) In order to win, Alice’s first move should be a 1-move.
(c) Alice has no winning strategy.
(d) In order to win, Alice’s first move can be a 0-move or a 1-move


Soln:

Alice's first move should be 1,
If Alice moves 0, Bob moves 2.
whatever Alice moves it will lose.
But Alice never loses if it starts with 1.

Ans: B

Q10. 36 people {a1, a2, ..., a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally
36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ..., {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest
set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is
(A) 18
(B) 13
(C) 34
(D) 12


Ans: D

TCS Aptitude Questions 3 - Recruitment On 2011 - GCEK

TCS Sample Aptitude Questions 3 - Recruitment 2011

Q1. One day Rapunzel meets Dwarf and Byte in the Forest of forgetfulness. She knows that Dwarf lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays, and tells the truth on the other days of the week. Byte, on the other hand, lies on Thursdays, Fridays and Saturdays, but tells the truth on the other days of the week. Now they make the following statements to Rapunzel – Dwarf: Yesterday was one of those days when I lie. Byte: Yesterday was one of those days when I lie too. What day is it?
a)Tuesday
b)Thursday
c)Monday
d)Sunday

Soln:

Dwarf lies: Mon Tue Wed
Byte lies : Thu Fri Sat

Check the statements made by them is true or false in the options.
For Thursday,
Dwarf: "Yesterday was one of those days when I lie. " - True
Byte: "Yesterday was one of those days when I lie too". - Lie

Ans: b

Q2. A greengrocer was selling apple at a penny each, chickoos at 2 for a penny and peanuts at 3 for a
penny. A father spent 7 pennies and got the same amount of each type of fruit for each of his three
children. What did each child get?
(a) 1 apple, 2 chickoos, 2 peanuts
(b) 1 apple, 2 chickoos, 1 peanut
(c) 1 apple, 3 chickoos, 2 peanuts
(d) 1 apple, 1 chickoo, 1 peanut

Soln:

Given 7p.
Each child gets 1 apple --> Father spent 3p on 3 apples.
Remaining 4p.
Suppose each child gets 2 chickoos --> Father spent 3p on 6 chickoos
Remaining 1p
Now if each child gets 1 peanut --> Father spent 1p on 3 peanuts.
Hence each child gets 1 apple, 2 chickoos, 1 peanut.

Ans:(b)

Q3. Ferrari S.p.A. is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.p.A.. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One, where it has enjoyed great success. Rohit once bought a Ferrari. It could go 2 times as fast as Mohit’s old Mercedes. If the speed of Mohit’s Mercedes is 32 km/hr and the distance travelled by the Ferrari is 952 km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.
a) 47.6
b) 29.75
c) 14.88
d) 15.88

Soln:

Speed of Ferrari=64kmphr
Distance Travelled = 952km
--> Time taken = 952/64= 14.88

Ans: c

Q4. The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of  the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in
India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries and also
write code at the same rate.Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in
total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?
(a) 12
(b) 18
(c) 6
(d) 72

Soln:
    programmers1 * time1 /lines1 = programmers2 * time2 / lines2
    12*12/12 = 72 * x/72
-->    x=12
 

Ans: a

Q5.  The difference between the ages of two of my three grandchildren is 3. My eldest grandchild is three
times older than my youngest grandchild and my eldest grandchild's age is two years more than the
ages of my two youngest grandchildren added together. How old is my eldest grandchild?
(a) 12
(b) 13
(c) 10
(d) 15

Soln:
Let youngest be x, then eldest = 3x.
3x = y + x + 2 --> y = 2x -2
So ages are 3x , 2x-2 and x respectively.
we have difference between two of the child's ages is 3
so 2x-2 -x = 3 --> x = 5 --> 3x = 15

Ans: d

TCS Sample Aptitude Questions 2 - Recruitment on 2011

TCS Sample Aptitude Questions 2 - Recruitment 2011



Q1. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For each value of n from 1 to 40, statement n says “Exactly n of the statements on this sheet are true." Which statements are true and which are
false?
(a) All statements are false.
(b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
(c) Second last statement is true and the remaining statements are false.
(d) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.

Ans: c


Q2. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For all values of n from 1 to 40, statement n says: 'Exactly and of the statements on this sheet are false.' Which statements are true and which are false?

a) The 39th statement is true and the rest are false. All the statements are false.
b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
c) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false

Ans: A

Q3. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For each value of n from 1 to 40, statement n says "At most n of the statements on this sheet are false." Which statements are true and which are
false?
(a) All statements are false.
(b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
(c) The first half of the statements are true and the remaining statements are false.
(d) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.

Ans: a

Q4. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For each value of n from 1 to 40, statement n says "At least n of the statements on this sheet are true." Which statements are true and which are
false?
a) All statements are false.
b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
c) All statements are true.
d) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.

Ans: a

Q5. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For each value of n from 1 to 40, statement n says “At least n of the statements on this sheet are true." Which statements are true and which are
false?
(a)First half of the statements are true and the rest are false.
(b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
(c) First half of the statements are false and the rest are true.
(d) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.

Ans: a

Q6. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For each value of n from 1 to 40, statement n says "At most n of the statements on this sheet are true." Which statements are true and which are
false?
(a) All statements are true.
(b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
(c) The first half of the statements are true and the remaining statements are false.
(d) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.

Ans: a

Q7. A sheet of paper has statements numbered from 1 to N. For each value of N from 1 to 50, statement N says "At least N of the statements on this sheet are false." Which statements are true and which are
false?
(a) All statements are true.
(b) All statements are false.
(c) First half of the statements are true and second half of the statements are false.
(d) First half of the statements are false and second half of the statements are true.

Ans : d

Q8. A sheet of paper has statements numbered from 1 to N. For each value of n from 1 to 25, statement N says "Exactly N of the statements on this sheet are true." Which statements are true and which are
false?
(a) All statements are false.
(b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
(c) Second last statement is true and the remaining statements are false.
(d) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.

Ans: c



Q9. There are 150 weights .Some are 1 kg weights and some are 2 kg weights. The sum of the weights is 260.What is the number of 1kg weights ?


a)22 b)40 c)50 d)60
Soln: 
Let X 1kg weights & Y 2 kg weights.
→            X+Y=150
              X=2Y=260
→            X=40, Y=110


Ans: B

Q10. A school yard contains only bicycles and 4 wheeled wagons. On Tuesday, the total number of wheels in the schoolyard was 90. What could be the possible number of bicycles?

a)12 b)14 c)10 d)11

Ans: d